RhizobakteriaÄr bakterier som naturligt lever i rotmiljön av växter. De koloniserar området runt rötterna. Det kallas det goda marklivet.
Rhizobakterierna interagerar med växten. Det finns många olika typer av rhizobakterier.
Med hjälp av ett bra jordliv kan växter bygga upp en sund och naturlig motståndskraft mot sjukdomar och attacker.
Med ett dåligt jordliv kommer en växt att få sjukdomar och kommer till slut att dö.
Dåliga bakterier är lätta att ersätta genom att tillsätta bra bakterier.
Rhizobacteria kan delas upp i 3 grupper.
1. Kvävebindare bakterier.
2. De fosfatfrigörande bakterierna.
3. De hormonproducerande bakterierna.
Rötterna avger socker och sockerarterna lockar bakterierna.
Det är viktigt att Rhizobakterierna segrar över de dåliga bakterierna för att förebygga sjukdomar och göra mat tillgänglig för växten.
Det enklaste sättet är att göra detta genom att enkelt administrera bakterier varje vecka med vattnet.
En annan fördel som Rhizobakterierna har runt en rotpunkt är att det kan korrigera ett felaktigt pH till det korrekta pH-värdet på plats t.
Med Rhizobakterier kan växten få fler näringsämnen som resulterar i en större tillväxt. Rhizobakterierna får tillbaka socker från växternas rötter och bor i Symbios med växten.
Trichoderma
Rötter kan bara fylla maximalt 10% av en kruka, mer är helt enkelt inte möjligt. Dock, Vi kan avsevärt öka kapaciteten hos dessa rötter med rotsvampar de så kallade Demycorrhiza eller Trichoderma svampar.
Trichoderma svampar förbinder sig med växtroten.
Trichoderma hyphae växer många meter från rötterna och är mikroskopiskt tunna, de kommer till platser där rötter aldrig kan komma.
Detta gör växternas rotsystem upp till hundratals gånger större än för växter som måste klara sig utan dessa svamptrådar.
Trichoderma tar upp näringsämnen och transportera det till växtroten.
Trichoderma bor i Symbios med växten och gör allt detta i utbyte mot lite socker som den får tillbaka från växtron t.
Svamptrådarna utsöndrar också en del av detta socker som de inte själva använder sig runt trådarna, som i sin tur lockar Rhizobakterierna närvarande. Eftersom Rhizobakterierna finns runt svamparna, vilket i sin tur främjar näringsintag, Jorden får också korrekt pH.
Dessa dagar till och med hydroponiska odlare på Rockwool använder Trichoderma och Rhizobacteria för det grödor.
Ett bakteriellt preparat kan emellertid inte förvaras i flytande form under en lång tid, eftersom bakterierna behöver socker för att överleva. Utan sockerarter lever bakterier endast i 3 dagar under våta förhållanden.
Med sockerarter skulle ett vätskepreparat expandera på kort tid (bakterier multiplicera) och en flaska kan till och med explodera. När sockret tar slut dör bakterierna.
Därför möter man sällan en flytande bakterie eller enzymprodukt i trädgårdar och jordbruk (eller är den falsk.